ТВОРЕНИЯ

09.09.2010

Мармалад от сини сливи – спомен от детството

Filed under: зимнина,рецепти — Таня @ 18:59
Tags:

 

  Този мармалад наистина е спомен от детството ми когато в огромен съд за варене на огнището приготвяхме дълго време тази вкусотия. Всички се включвахме в приготовлението –  първо обирахме сливите, измивахме ги, нарзвахме и ги мелехме с машинката за месо…ех,  спомени… После дълго времеме прабаба ми го бъркаше докато се сгъсти, прибавяхме и нарязани орехчета. Старите хора казват, че мармаладът трябва да стане толкова гъст, че лъжицата да може да стои права. И накрая преди да се свали от огъня, на жарта се слагат два измити камъка, за да се опушат леко и се оставят за малко при готовия мармалад, да му придадат характерната миризма. Този мармалад не може да мине и без индрише – подправка, която е с много специфичен аромат.

  Сливите смелих в домашната машинка за месо, тъй като нямам кухненски робот. За направата на  вкусен домашен мармалад си припомних от Кулинарна магия и Сабина , с нейният мармалад от кайсии. Сетих се и за въпросната машинка и вече бе ясно, че ще се прави! Другата  причина, поради, която го напрвих, е че го използвам при направата на  кифличките , които всички в къщи много обичаме! Нямаше как да не запретна ръкави. И така:

 Мармалад от сини сливи

Продукти:

  • 3 килиграма сини сливи
  • половин килограм захар (не исках да става много сладък)
  • кората и сокът от един лимон
  • индрише

  Сливите се измиват, махат се костилките и се смилат. Ние ги смелихме в машинка за месо, но може да направите това и в кухненски робот. Слагат се в по-голяма тенджера на котлона. Като заврат се прибавя захарта, лимоновата кора и индришето. Котлонът се намаля и се периодично се разбърква като се внимава да не загори. При нас варенето продължи около два часа, но все пак не достигнахме момента, в който лъжицата стои изправена. Все пак като разбърквате, трябва да остане ясна пътечка. Накрая прибавяте лимоновият сок и разбърквате. Махате лимоновата кора и индришето и оставяте да изтине и чак тогава напълвате в сухи бурканчета. Поради естеството на този мармалад препоръчвам да се вакумира  за 5 минути, а не да се изсипва горещ в бурканите  и да се обръща с капачката надолу, има опасност да се развали.

А после се наслаждавате на тази вкуснотия!

About these ads

4 коментара »

  1. [...] аз сложих от сини сливи, [...]

    Pingback от Просто курабийки « ТВОРЕНИЯ — 18.04.2011 @ 1:04 | Отговор

  2. i az se mislj da zapretvam rakavi tazi godina da go napravj. v momenta sam na tema sok ot trambaz

    Коментар от nia-1963 — 10.05.2012 @ 14:27 | Отговор

  3. Обрах сливите днеска от дървото и ще направя тази рцепта.Благодаря.

    Коментар от Leny Koleva — 26.07.2013 @ 3:46 | Отговор

  4. аз добавям и орехчета

    Коментар от nicky — 09.09.2013 @ 18:35 | Отговор


RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

The Rubric Theme. Create a free website or blog at WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: