ТВОРЕНИЯ

22.09.2010

Домашна лютеница

Filed under: зимнина,рецепти — Таня @ 1:34
Tags:

 Моята майка си има малко дворче, в което сее различни зеленчуци, има плодни дръвчета, няколко котки и две кучета. Всичко това не е в някое село, а е в града, на малко отдалечено и закътано място, но е много спокойно. Особено за лятото. В съседство са други къщи, чиито собственици се познават и услужват с най-различни неща. Има и много цветя. В саксии и посети на двора, много ги харесвам! Аз почти нямам място за цветя и при това цялото пространство много се радвам. Има къде да се разходиш, да обядваш или вечеряш навън, да се радваш на сутрешното кафе, да гледаш звездите. И макар къщата да се нуждае от много ремонти е хубава. В нея са прекарали живота си баба ми и дядо ми.

Хубаво е, че отглежда различни зеленчуци без да използва изкуствени торове (почти). От няколко години засажда и броколи и в момента имам от тях. А за чушките и доматите нямам какво да кажа. Вкусни са!

Мястото е малко, но всичко е добре разпределено и всеки сантиметър е оползотворен. Да не забравя и подправките  -  босилек, магданоз, чубрица, джоджен, моите подправки в саксийки са толкова малко…

Всъщност винаги съм искала да живея в къща с двор, но до сега това не ми се е случвало, но някой ден…

  Скоро и гроздето ще стане. Баща ми прави вино с малко неопределен цвят, но аз го харесвам (не съм голям любител).  Вечерите са още топли и позволяват да се стои до по късно навън с приятна компания и настроение. Има и много работа. През горещите месеци трябва да се полива почти всеки ден, защото в противен случай всичко изсъхва.

Но несравнимо е удоволствието от току що откъснати зеленчуци и плодове. Напоследък установявам, че все повече хора се връщат към този начин на живот, който в по-близкото минало много отбягвахме. Дори срещам приятели, които вместо цветя през лятото си сеят на терасите подправки, домати, краставици, чушки… Нещата се обърнаха за много кратко време. Изводът от това за мен е да се радваме на това, което имаме докато не го изгубим.

 Истината е, че преди години когато бяхме малки със сестра ми се ходихме на село за летните ваканции и там приготвяхме какви ли не неща – сладка, компоти, трушии, много консернирани домати и чушки. Тогава фризерът още не беше познат и всичко се съхраняваше по този начин. Помня, че пра баба ми сушеше много ябълки, смокини и люти чушки… Ех спомени… Сега и аз преоткривам удоволствието от приготвянето на тези неща.

 Още с помощ, но един ден, надявам се, да се справям сама. Сезонът е такъв, че по един или друг начин, си мислим как да съхраним за по-дълго слънчевите зеленчуци и плодове. Лично на мен времето никога не ми стига. Исках да изсуша повече домати, да направя повече плодови сладка, защото не обичаме купените, а и кой знае с какво са пълни, но… Има още малко време. Дано да направя. Все още се намират по пазарите .

 Тази неделя времето беше хубаво, слънчево и много топло. Дори казаха, че е последният за тази година хубан ден (дано не познаят!). Бяхме решили, че ще правим от нашата си домашна лютеница, която вече доста години не сме правили, всъщност четири. Дозата, която правим е доста голяма и не ви съветвам да правите всичко  за един ден. Може и да намалите съответно количествата.

Домашна лютеница

Продукти:

  • 10 кг. червени чушки
  • 3 кг. патладжани
  • 1 кг. моркови
  • 1кг. 400 гр. доматено пюре
  • няколко люти чушлета
  • 2 -3 глави лук
  • един литър олио
  • подправки – кимион, черен пипер, къри по едно пакетче
  • две връзки нарязан магданоз
  • сол и захар на вкус

 Чушките се изчистват от дръжките и семето и се изпичат. Ние ги пекохме в чушкопекарник, става сравнително бързо. Оставят се да се задушат и изтинат в тенджери като между тях се ръси сол  и се обелват. Патладжанът също се изпича и обелва. Морковите се сваряват. Всичко това направихме предният ден. На следващият приготвихме машинката за мелене на месо и последователно смелихме всичко – чушки моркови и патладжани. Между тях слагахме и главите лук, за да се омесят по добре. На този етап лютеницата е от три различни цвята – червен, жълт и зелен. Прибавихме и готовото доматено пюре, посолихме, сложихме захар и разбъркахме много добре всичко. Сложихме на огъня в голяма тава и след като заври бъркахме непрекъснато, защото много лесно може да загори.  На нашата лютеница й трябваше около час, за да се сгъсти. Опитвайте за сол и захар и сложете според вкусът ви. Към края прибавете и подправките.

 Когато прецените, че лютеницата ви е достатъчно гъста, в тенджера сложете олиото на котлон и една глава лук нарязана на едри парчета. Целта е лукът да се запържи добре, да порозовее, което означава, че олиото е достатъчно сгорещено. Извадете изпърженият лук и внимателно изсипете при горещата лютеница на части като разбърквате добре след всяка. В началото може да ви се стори, че олиото е много, но не е лютеницата си го попива. И внимавайте да не се изгорите – двете смеси са горещи! Опитвате за последно и ако ви хареса вкусът й махнете от огъня и прибавете нарязаният на ситно магданоз. Ами това е.

 И за накрая още няколко неща – задължително си намерете помощници, за сам човек е трудно. Трябва да имате и два свободни дни – за един е доста работа. Лютите чушки и подправките са по желание , може и да не ги слагате, а може и да сложите други, по ваш вкус.

Изтиналата лютеница сипвате в бурканчета, затваряте ги със специална машинка или ако са на винт само затягате и вакумирвате за 20 минути. Вакумирването е задължително да е по този начин, защото ако не е има голяма опасност от разваляне.

Ще се радвам, ако някой се навие да я прави да сподели за резултата!

About these ads

7 коментара »

  1. Такава си я забърках сама

    Коментар от lilia — 22.09.2010 @ 5:52 | Отговор

  2. Много хубав пост! :)
    Домашна лютеница не помня откога не съм правила – защото вече излиза по-евтино да си вземеш готова от магазина, вместо да купиш продукти и да свариш. Завиждам на тези, които имат дворчета и си отглеждат сами зеленчуците. И моята мечта е да имам къща с голям двор, ееееех един ден…

    Коментар от Aquawoman — 22.09.2010 @ 10:38 | Отговор

    • Благодаря за милите думи! Наистина е по-евтина купената, но е много по-вкусна дамашната! А и поне знаеш какво си сложил, все пак това е целта!

      Коментар от Таня — 22.09.2010 @ 15:16 | Отговор

  3. За подготовка по подобна рецепта асистирах и аз, после дегустирах ;) и хм, вярно, че е много работа и е уморително за непривикнали градски чеда, но пък освен със снимки ще се връщам към спомена за края на лятото и с вкус, и с аромат. Май си струва :) ;)

    Коментар от astilar — 23.09.2010 @ 15:55 | Отговор

  4. Много хубаво постинг, Таня с тези слънчеви бурканчета лютеница и гледки от вашата градина. Ако ми се удаде възможност да отида на едно село и аз, може и да се пробвам с тази лютеница. Благодаря ти за споделената семейна рецепта. Поздрави и хубави есенни дни!

    Коментар от littlethingslife — 26.09.2010 @ 16:17 | Отговор

  5. С какъв уред се прави вакуумиране? Не се ли стерилизират бурканчетата?

    Коментар от Васко — 26.09.2011 @ 11:58 | Отговор


RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

The Rubric Theme. Блог в WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: