ТВОРЕНИЯ

10.07.2011

Вишновка

Filed under: напитки,рецепти — Таня @ 12:41
Tags:

Дните минават много бързо. Животът ми крачи с огромни крачки. Докато се усетя и са минали месеци. И докато времето на вишните  не е минало съвсем искам да ви покажа нашата вишновка (по-точно на майка ми), която е много сполучлива. Да ви кажа аз изобщо не мога да пия алкохол. Понякога чаша вино или бира. Но този така наречен коктейл ми харесва, естествено в малки количества. Няма и помен от твърд алкохол. Все пак и с него не бива да се прекалява. Съжалявам, че нямам снимка на готовият продукт, защото миналогодишният свърши, а този още не е готов. Има ярко наситен червен цвят и е много вкусен. Съществуват  няколко разновидности за направата му, които ще спомена по нататък.

Продукти:

  • вишни
  • хубава домашна ракия
  • около 200 – 300 гр. захар
  • 700 мл. ром (една бутилка)
  • дестилирана вода (по желание)

Нужен ви е разбира се и един голям буркан с вместимост три литра. Напълвате го с измитите и почистени от дръжки вишни, ако желаете махнете и костилките, но не е задължително. Поръсвате със захарта, заливате с ракията, която трябва да покрие вишните. Както се вижда и от снимката  моят буркан не можах да го напълня с вишни, та и вие ако не успеете, налейте ракия до нивото на вишните и съответно намалете количеството на захарта. Оставете буркана за 40 дни на тъмно и хладно място като от време на време разклащате. След това прецедете през марля или цедка като внимавате да не нараните вишните. Запазете ги сладкиши или декорация. (Ето едни страхотни бонбони , които правих преди време и мисля, че чудесно биха вървели с алкохолизираните вишни. Все пак мисля, че специално за тях добре е вишните да са без костилки). Като прецедите добре течността добавете ромът и смесете добре. Ако ви се вижда много гъсто може да добавите дестилирана или преварена вода. И това е цялата работа.

Освен вишновка майка ми прави и така нареченото „тути фрути“ с всякакви плодове. Пролетта започва с ягодите, поръсва с малко захар и налива ракия ракия, след това череши, вишни, малини, кайсии, праскови, като все пак правилото е червените плодове да са повече. След всеки плод – малко захар и ракия да нивото на плодовете. По нататък се процедира по същият начин. Но на мен личните ми предпочитания клонят към вишновката.

И накрая бъдете сигурни, че питието няма вкус на ракия, а на нещо сладко и плодово. Типично женско питие.

Чувала съм и за вариант с червено вино вместо с ракия, но не съм пробвала. Отначало вишните се заливат само със захар и така престояват, след това се добавя виното, ама не знам дали ще се получи. Ако някой знае да сподели.

Каня се да опитам и някой сладкиши с вишни като този   на Мира, докато съвсем не им е отминало времето. Жалко, че толкова малко време се радваме на тези плодове.

About these ads

2 коментара »

  1. Ей, Таня, много ти благодаря за тази рецепта! В моето семейство не правим вишновка, а на мен много ми се щеше още миналата година да си направя и ето че каквото си пожелае човек, то идва при него рано или късно. Ако наберем повечко вишни тази година с удоволствие ще изпробвам рецептата ти.

    Иначе съм чувала от Дани от Музика за свободното време, че замръзява. И това мислех да опитам тази година, че и на мен вишните в разни сладкиши ми станаха много любими. Поздрави и хубави летни дни! :)

    Коментар от littlethingslife — 10.07.2011 @ 13:37 | Отговор

  2. Еех, Таня, от кога чаках нова рецепта от теб, а тази е много привликателно – особено за човек като мен, който също се ограничава до една чаша червено или бяло вино. Както разказваш и аз си спомних как преди години майка ми също правеше тути – фрути, целият процес на приготвяне беше за мен като бавно и етапно създаване на магия. Да си призная честно освен идеята за вишновката, още по-привликателно за мен беше предложението какво да направим след това от алкохолните вишни, така че се надявам да успея да намеря хубави вишни и да споделя, че и аз съм опитала рецептата ти! Поздрави от мен!

    Коментар от Мечтай . com — 10.07.2011 @ 13:43 | Отговор


RSS хранилка за коментарите към тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

The Rubric Theme. Блог в WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: