ТВОРЕНИЯ

14.03.2010

Вечерята днес – спагети със соева кайма

Filed under: паста,рецепти — Таня @ 22:57
Tags:

През почивните дни искам да почина, да почистя, да сготвя нещо вкусничко,и най-накрая да направя нещо красиво(ако може!) но…както много пъти става си остава само желанието, защото се появяват много други „неотложни“ неща. Трябва да се науча да бъда по-организирана в действията си. Много често не успявам да свърша всичко, което ми се иска, но… това е друга тема. Сега за спагетите – спасяват ситуацията, когато няма нищо за хапване, а  и няма много време за приготвяне на засукани манджи. А и са много вкусни, няма спор. А защо соева кайма ли? Аз не ям месо от много, много години…и се чуствам страхотно, но сега не искам да подхващам тази тема….Та соевата кайма се явява един доста добър заместител на обикновената кайма, поне според мен. За накой ястия е перфектна, (но не и соевите кубчета, тях не ги харесвам!) като тези спагети.

Ето и още малко информация: соево масло е източник на витамини А, В1, В2, Р, РР, лецитин, незаменими за храненето на нервната тъкан. Замяната на месото със соя е добро за профилактика и лечение на захарен        диабет, сърдечно-съдови заболявания, жлъчно- и бъбречно-каменната болест, ендокринни смущения.

Тази рецепта си я приготвям от години, възможни са всякакви вариации със зеленчуци.

Спагети със соева кайма

Продукти за две порции:

  • 100гр.  спагети
  • 1/2 ч.ч. соева кайма
  • 1 ч. ч доматен сок
  • една глава лук
  • една скалидка чесън
  • един морков
  • половин люта чушка
  • настърган пармезан
  • сол, кимион, червен пипер, босилек
  • олио

Слагам спагетите да се сварят. Като станат готови ги прецеждам и изплаквам със студена вода.  Соевата кайма заливам с две чаши гореща вода и малко сол и  оставям  да набъбне за 10-15 минути.  През това време лукът, морковът и чесънът нарязвам на ситно и запържвам. Когато станат готови,  прибавям набъбналата соева кайма  заедно с подправките. Най накрая  прибавям  доматения сок, оставям  да му изври водата. Когато сосът стане гъст прибавям и отцедените спагети и обърквам хубаво. Оставям на котлона за още една минута. Сервирам с настърган пармезан(при липса на такъв и с кашкавал).

Приятен апетит!

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: