ТВОРЕНИЯ

29.03.2010

Великденски кифлички

  Тези кифлички се правят всяка година в моето семейство. Не може без тях, много са вкусни! И макар тази година да ми се искаше да пробвам нещо по-нетрадиционно, реших, че може и да направя, но от кифличките не мога да се лиша. Най-важното при приготвянето им е търпението. Втасват на два пъти, тестото се меси доста време, но усилията си заслужават. Тук искам да кажа, че рецептата е от баба ми и вече много години ги приготвяме по нея. Тази година и аз се престраших и сама опитах цялата технология, не е трудно, само трябва да се внимава тестото да втаса достатъчно, но и да не е прекалено, защото кифличките пак не стават, стаята,  в която втасват трябва да е топла и както в последствие разбрах да не се точи прекалено тънък лист, защото мармаладът изтича. На мен най-трудно ми беше точенето, много трудно постигам кръг, но ще се уча, няма как.

Великденски козуначени кифлички

Продукти:

  • 6 яйца
  • 250 гр. захар
  • 250 гр. топло прясно мляко
  • 200 гр. масло (предварително разтопено и охладено)
  • 20 гр. прясна мая
  • 1 кг. брашно
  • настъргана лимонова кора
  • за пълнежа: мармалад от шипки, или сини сливи, стафиди, нарязани орехи
  • за намазване:  един жълтък, разтворен с малко вода
  • за поръсване:  маково семе, сусам

  Маята разтварям в половината  топло прясно мляко и се добавям лъжичка захар, щипка сол, прибавям и няколко супени лъжици брашно, разбърквам и оставям на страна за 15 минути. През това време разбърквам с миксера яйцата със захарта, трябва сместа да побелее и захарта да се разтвори добре. Прибавям разтопеното  и охладено масло и настърганата лимонова кора и  отново разбърквам. В голяма купа слагам шупналата мая, сместа  с яйцата и по малко от предварително пресятото брашно. Много е важно брашното да не се изсипва наведнъж, а постепенно, докато се поеме. Тестото се замесва, меси и се и оставя да втаса в топла стая това отнема около час. Съдит, в който е оставено трабва да е намазан с мазнина, а отгоре да има кърпа, за да не хваща коричка. Наблюдавайте го! Както казах и в началото, не трябва да превтасва. След като е готово премесвам още веднъж, брашно не слагам. Разделям се на девет горе долу еднакви топки и всяка разточвам на кръг, от който изрязвам осем триъгълника, слагам им по малко от плънката (не много, защото при печенето мармаладът може да изтече) и е най-добре да се наредят  върху тава заслана с хартия за печене. Това аз не го направих, а само подмазах тавите добре с олио.Оставят се за повторно втасване също около час, докато удвоят обема си. След това ги намазах с жълтък от яйце и и поръсих със сусам и маково семе. Пекът се на умерена температура, на средна скара.

  От тези продукти излизат 72 кифлички, не много големи, ще ви трябват около 8 свободни тави,  в които да ги сложите да втасват. Спокойно можете да намалите дозата на половина. Тези кифлички нямат нищо общо с купените от магазина, много са вкусни!

5 коментара »

  1. Страхотни са!Благодаря!

    Коментар от Дида — 01.04.2010 @ 21:35 | Отговор

  2. […] която го напрвих, е че го използвам при направата на  кифличките , които всички в къщи много обичаме! Нямаше как да не […]

    Pingback от Мармалад от сини сливи – спомен от детството « ТВОРЕНИЯ — 13.09.2010 @ 16:51 | Отговор

  3. […] В този хубав ден  (вече почни нощ докато се наканя), реших да споделя тази рецепта, преписана от старата тетрадка на майка ми и толкова правена през годините. Незнайно защо името на тези курабийки е бухти. Заедно с великденските кифлички се приготвят редовно по тази част на годината у нас. На мен лично са ми много любими, празнични и вкусни. А и в приготвянето им няма нищо кой знае какво, тестото се меси лесно, няма втасване, общо взето няма какво да се обърка. […]

    Pingback от Просто курабийки « ТВОРЕНИЯ — 18.04.2011 @ 1:03 | Отговор

  4. […] Рецептата за тестото, която използвах е на великденските кифлички,  които правим всяка година. Пропорциите на яйца, […]

    Pingback от Великденски приготовления « ТВОРЕНИЯ — 22.04.2011 @ 0:31 | Отговор

  5. Направих ги!Изключително сполучлива рецепта!Съчетанието на продуктите с количеството на грамажа е мн точно.Кифличките станаха перфектни на външен вид,за вкус нямам думи.Невероятни.Благодаря за написаната рецепта.Само нея ще използвам.

    Коментар от HLAZAROVA — 04.05.2013 @ 13:23 | Отговор


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: