ТВОРЕНИЯ

25.04.2010

Пълнозърнест хляб

Filed under: рецепти,хляб — Таня @ 18:54
Tags:

  Eстественият вкус на нашия насъщен е доста различен от този, на който са се наслаждавали нашите прадеди. Хлябът е бил произвеждан с много любов от натурално жито, докато сега се използват доста набухватели, есенции и най – разнообразни „подобрители”, с които истинският му вкус бива изменен.
Не е случаен и фактът, че преди времена нашите прабаби и дядовци са били дълголетници, докато сега продължителността на човешкия живот значително се е съкратила. Изпичането на хляба е било в домашна фурна. На това се дължи и част от неповторимият му вкус. Тайната е в неговото дълго приготовление.
Сега много малко хора се месят хляб. Наистина отнема доста време, но крайният резултат си заслужава. Обичам да правя хляб и всякакви производни на него в къщи. Наскоро открих ето тази  рецепта, която според мен е доста добър вариант на познатия ни хляб. Приготвих я няколко пъти и се хареса много,  не само на мен. Мисля, че може да се експериментира с различни видове брашна и подправки. Въпрос на вкус.

  Моята рецепта за хляб е много разнообразна – с бяло,  пълнозърнесто царевично и ръжено брашно, овесени ядки, маслини, ленено семе. Общо взето отворих шкафа и използвах всички отворени пликчета, а резултатът ми хареса! Рецептата е пълна инпровизация, може да се направи с брашна, които имате в момента. Ако обичате експериментите като мен и се стараете да се храните здравословно, тази рецепта е за вас!

Пълнозърнест хляб

Продукти:

  • 200 гр. пълнозърнесто царевично брашно
  • 200 гр. пълнозърнесто ръжено брашно
  • 300 гр. бяло брашно
  • 20 гр. прясна мая
  • 150 мл. топло прясно мляко
  • 250 мл. топла вода
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1 ч.л сол
  • 2 суп. лъжици зехтин
  • 1 ч.ч. финни овесени ядки
  • 2 суп. лъжици ленено семе
  • 1 ч.ч нарязани маслини
  • скалидка чесън нарязана на ситно

  Залях овесените ядки с 100 гр. гореща вода и ги оставих да набъбнат. В купа разтворих маята и захарта с 100гр. от водата. Добавих три супени лъжици бяло брашно и разбърках. Покрих с кърпа и оставих на топло място да втаса за около 30 минути, трябва да се образуват балончета по повърхността.

  Към закваската добавих прясното мляко, изтиналите овесесени ядки, останалата вода, зехтина и лененото семе. Постепенно добавих брашната заедно със солта. Замесих тесто, което, което месих 10 минути, докато стана гладко и еластично.

  Тестото оставих в намаслена  купа, покрито с кърпа да втаса за около 1 – 1/5 часа, в зависимост от температурата в помещението. Втасалото тесто разделих на две топки, всяка от които разточих и наръсих с нарязаните маслини и чесън. Отново омесих и се опитах да предам форма на хляб. Сложих в намаслена с олио тава. Същото направих и с другата част от тестото. Хлябовете се оставят за повторно втасване  около 1 час.

  Пекох хлябовете първоначално на силно загрята фурна за 10 минути, а след това я намалих на 190 гр. докато придобиха хубава коричка, около 20 минути. След като ги извадих от фурната ги увих в кърпа, докато изтинат.

  Приятен апетит!

2 коментара »

  1. Таня, поздравявам те за смелостта ти! Аз все следя разни рецепти и за хлябовете не смея да експериментирам, а този хляб ми изглежда с много хубави съставки и виждам, че отвътре се е получил много добре. Браво! Поздрави и приятни дни🙂

    Коментар от littlethingslife — 25.04.2010 @ 19:51 | Отговор

  2. Благодаря, обичам да експериментирам!

    Коментар от Таня — 27.04.2010 @ 10:59 | Отговор


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: