ТВОРЕНИЯ

13.06.2010

Две съботни закуски

Filed under: закуски,рецепти — Таня @ 0:36
Tags:

  Две съботи подред правя закуска в къщи. Много вкусна, питателна  и калорична. И тъй като през седмицата нямам време, ми остават единствено почивните дни. Исках хем нещо познато, хем по-така…За миналата събота избрах да направя френски тост или така познатите ни и обичани пържени филийки, само че с плодове, актуалните за сезона ягоди. Това е популярна закуска в Северна Америка и Европа. Типичният френски тост е направен от хляб и разбити яйца. Често се добавят мляко и захар. Може да бъде гарниран с масло, плодове, различни видове сироп, мед, сладко. А днешният ми избор бе палачинки, но не обикновените, а  американски палачинки pancakes, които са по-малки, по-дебели и пухкави от обикновените палачинки. Към тестото реших да добавя и замразени малини, но магат да се прибавят всякакви плодове по избор. Но всичко по реда си.

Френски тост с ягоди

Продукти:

  • 2 яйца
  • 2/3 ч.ч. прясно мляко
  • четвърт чаена лъжичка канела (по избор)
  • 4 филии хляб от предния ден
  • 2 супени лъжици захар
  • масло за пържене

За гарниране

  • около 200 гр. ягоди
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 супена лъжица вода

  Измитите и почистени ягоди нарязах на половина и поръсих със захарта. Оставих настрана. През това време разбих яйцата със захарта, добавих прясното мляко и канелата. Потопих всяка филийка добре в сместта и изпържих в загрятото масло. В малка тенджерка сложих на котлона  ягодите със захарта и 1 супена лъжица вода. Държат се само докато се разтопи захарта – за около 1-2 минути. Филийките сервирах с ягодите и млко от сока, който бяха отделили. Много се харесаха!

  Има ли нещо по-добро от френски тост за закуска? Ами не знам. Плодовете могат да бъдат различни, според предпочитанията. Съчетанието от всички продукти е неустоимо!

Американки палачинки

Рецептата, която избрах е с мая, прибавих малко замрезени малини на няколко палачинки и сервирах с мед! Вкусно!

По идея на veganyumyum.com

Продукти за осем дебели палачинки:

  •  2 чаени чаши брашно
  • 7 гр. суха мая за хляб
  • 1 ч.л сол (сложих половин)
  • 2 ч. л. захар
  • 1 1/2 чаени чаши соево мляко (аз сложих обикновено краве мляко)
  • 2 супени лъжици разтопено масло
  • 1 яйце
  • 1/3 чаена чаша мляко за следващата сутрин за изтъняване на палачинките (по желание)
  • масло за намасляване на тигана

  Ако искате палачинките да станат по-тънки се добавя малко повече мляко. За да са пухкави и дебели, консистенцията на сместа трябва да е малко по плътна от кексово тесто. Аз реших да сложа допълнително мляко на сладващата сутрин и станаха малко по-тънки.

  Вечерта разбих всички сухи суставки докато се съчетаят добре. Добавих прясното мляко, яйцето и разтопеното и охладено масло и разбърках добре с пасатор. Сложих в хладилника за през нощта. Тестото може да се използва по всяко време на следващият ден.

  Сутринта извадих тестото и добавих допълнителното прясно мляко.  Оставете тестото за 20-30 минути да почине. Аз това не го направих, не ми се чакаше и нямаше проблем. Сложих малко масло в тигана докато се разтопи добре и с черпак слагах от сместта в загрятото масло. Добавих от замрезените малини преди да обърна палачинката, но може да добавите всякакви плодове по избор ябълки, банани, боровинки, ягоди, а също и шоколадов чипс.

  След като ръбовете на палачинката станат светло кафяви е време да я обърнете да се изпече и от другата страна. Аз пекох само по една палачинка. Ако тиганът ви е по-голям може и по повече. Хапнахме ги полети с мед.

  Приятни закуски и още по-хубави дни!

има 1 коментар »

  1. Таня, много хубава закуска си направила. Много ми хареса снимката на палачинката със замръзналата малина. Поздрави и приятни летни дни🙂

    Коментар от littlethingslife — 15.06.2010 @ 19:41 | Отговор


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: