ТВОРЕНИЯ

18.04.2011

Просто курабийки

 

 Честита Цветница!

В този хубав ден  (вече почни нощ докато се наканя), реших да споделя тази рецепта, преписана от старата тетрадка на майка ми и толкова правена през годините. Незнайно защо името на тези курабийки е бухти. Заедно с великденските кифлички се приготвят редовно по тази част на годината у нас. На мен лично са ми много любими, празнични и вкусни. А и в приготвянето им няма нищо кой знае какво, тестото се меси лесно, няма втасване, общо взето няма какво да се обърка.

И едно малко отклонение преди рецептата, ако позволите. Може би е време да преразгледам приоритетите си и да се организирам по-добре! Все с нещо важно съм заета, все нещо неотложно трябва да свърша… а животът си тече.  Поне не забравям да видя и да се порадвам на всяка  всяка тревичка и цвете… пролетта е толкова красива (макар че есента повече ми отива). Започват дългите разходки! Да не забравям и пролетният дъжд, който след себе си оставя само свежест. 

 Добре. А ето все пак и рецептата:

Курабийки с орехи:

Продукти за тестото:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. разтопено масло
  • 1 1/2 ч.ч захар
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • едно пакетче амонячна сода и 1/2 ч. л. хлябна сода
  • настъргана кора от един лимон
  • брашно около килограм

Продукти за украса:

  • мармалад, аз сложих от сини сливи, но може и друг
  • разтопено масло
  • един разбит белтък
  • нарязани на едро орехи

Аз направих половината от посочената доза и се получиха 52 курабийки.

Яйцата се разбиват със захарта с миксер докато побелеят. Прибавят се последователно разтопеното и охладено масло, киселото мляко, в което са разтворени амонячната и хлябна сода, лимоновата кора. По малко се прибавя брашното, замесва се меко тесто. Правят се топчета колкото орех, вътре се слага мармалад и се оформят. Слес това се потапят в разбития белтък, следва разтопеното масло и накрая в нарязаните орехи. Нареждат се в подмазана тава и се пекат в умерена фурна.

Ами това е. Получават се много крехки и вкусни курабийки. Насладете им се подобаващо и в добра компания (или самостоятелно)!

 Животът е прекрасен! Докато сме живи, до го живеем!

5 коментара »

  1. и по–Най-сетне се завърна🙂 Много се радвам за което🙂 И аз много обичам курабийки, навяват ми много спомени от детството🙂 Поздрави често тук🙂
    Боряна-*

    Коментар от boryanailieva — 18.04.2011 @ 8:30 | Отговор

    • Охх, Запетайка ми натиска по клавиатурата и виж какво стана🙂 Ще ме разбереш, надявам се🙂

      Коментар от boryanailieva — 18.04.2011 @ 8:31 | Отговор

  2. Честит празник, Таня! Снимките ти на пробуждащата се природа са прекрасни. Благодаря ти за споделената рецепта. Обичам сладки в средата, на които има сладко🙂. Поздрави и хубави празнични дни!

    Коментар от littlethingslife — 18.04.2011 @ 19:55 | Отговор

  3. Благодаря, момичета!

    Коментар от Таня — 22.04.2011 @ 0:38 | Отговор

  4. Много обичам всякакви разновидности на курабийки🙂 Непременно ще опитам рецептата. Хубава вечер!

    Коментар от Gaby — 15.08.2011 @ 20:31 | Отговор


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: