ТВОРЕНИЯ

16.07.2011

Сладкиш с вишни (Crostata di visciole)

Filed under: десерти,рецепти,сладкиши — Таня @ 19:58
Tags:

Да, вишни, отново! Не мога да им се наситя! Нито в сурово състояние, нито пък в някой сладкиш. Като преглеждах тези дни рецептите  в блога, разбрах, че публикувам рецепти предимно на сладки неща. Не че друго не правя, но за публикуване винаги сладкото взима превес.

Тази рецепта си я имам от няколко години и все не стигах до нея поради някаква причина. Източникът не мога да посоча, тай като преди време не си записвах кое от къде вземам. Ако някой си я познае, да се обади, ще го добавя.

Сладкишът се оказа доста лесен за приготвяне оснен пускането на фурната тези дни. Дори и чистенето на вишните не ме притесни толкова, за мен дори е приятно! Следвах дословно рецептата и се получи доста добър вкус, леко киселеещ от вишните и сладък от масленото тесто. А подправките допълват вкусът много добре. Единствено бих препоръчала да се направи по възможност в малки формички за тарталети – моята  форма дойде голяма за това тесто и се толучи леко тънко.

 Сладкиш с вишни (Crostata di visciole)

Защо се казва по този начин не разбрах, но по този начин съм си го записала и така го представям на вас. А и честно казано нямах време да търся произходът му. Ако някой знае да сподели.

Продукти:

  • 750 гр пресни вишни
  • 1 лимон, малък
  • 150 г захар
  • 2 карамфила
  • 1 голяма пръчица канела
  • 1-2 с.л. ром(коняк)

 За тесто:

  • 300 г брашно
  • 150 г захар
  • 150 г размекнато краве масло
  • Няколко лъжици прясно мляко
  • 1 яйце
  • 2 жълтъка
  • 1 щипка сол
  • олио за формата
  • Пудра захар за поръсване (по желание аз не сложих)

Измийте вишните и махнете костилките. Обелете кората на лимона(като спирала, без бялата част). Поставете вишните, захарта, карамфила и канелата в тенджера. Варете около 15 минути без капак, докато се изпари течността, отделена от вишните. Свалете от огъня, отстранете лимоновата кора, канелата и карамфила и оставете да се охлади. Получава се много вкусно сладко, което може да направите ако разполагате с повече вишни.

Смесете брашното и захарта и щипка сол. Добавете размекнатото тесто на малки парченца, 1 яйце, 1 жълтък, сокът от лимона и замесете тестото. Ако е много твърдо, добавете 1-2 с.л. прясно мляко. Поставете тестото в плик, намазан с олио и оставете в хладилника да стегне – за около час.

Намажете форма (или малки формички за тарталети) с олио. Разточете тестото и го поставете във формата, като оформите около 5 см. борд. Разпределете пълнежа върху тестото и леко завийте краищата на тестото навътре. На мен тестото не ми достигна да направя хубав брод, затова – по-малка форма!
Изпечете за около 40 – 50 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Извадете от фурната, изстудете и чак след това извадете от формата.
Оставете да престои няколко часа, най добре 1 ден преди да сервирате, поръсете с  с пудра захар по желание.

Желая ви хубаво лято! По-прохладно ако може, че жегата нещо не ми понася (явно остарявам)! А сега отивам да стягам багажът за морето… Само за два дни, но не е никак малко!!!

3 коментара »

  1. Таня, много се радвам, че си поместила тази рецепта! Звучи ми много вкусно с маслената основа и вишните с ром и подправки🙂. Много добре те разбирам за фурната тези дни. Поздрави и по-прохладни дни ти желая!

    Коментар от littlethingslife — 18.07.2011 @ 21:01 | Отговор

  2. Супер предложение, Таня🙂 Аз се каня от цяла седмица да обера вишната пред блока, но все не смея да не ми се скара някой. Ще стане и това🙂 Поздрави и хубава седмица и на теб !

    Коментар от boryanailieva — 18.07.2011 @ 21:56 | Отговор

  3. Много приятна вишнева рецепта, много ми харесва из блоговете ви да откривам рецепти с вишни, защото много обичам самия плод.
    Поздрави от мен и да видим следващата рецепта ще бъде ли на нещо солено …

    Коментар от Мариана / Мечтай . com — 10.08.2011 @ 18:54 | Отговор


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: